Rått og vakkert på Randonée

Vis skredvett!

Snakk gjerne med oss som jobber på Arctic Nuvsvåg før du legger ut på topptur. Vi kjenner området og forholdene godt og gir deg gjerne råd for at du skal være trygg når du ferdes i fjellet.

Følg med på skredvarsler her

Majestetiske, hvite topper

Fjellene som omkranser Nuvsvåg og Nuvsfjorden utgjør den bratteste og mest alpine delen av Finnmarksalpene. Her kan du utforske urørte fjell som byr på randonee toppturer i verdensklasse – for nybegynnere så vel som for erfarne toppturentusiaster.

I tillegg til fjell som stikker rett opp av havet, finner du her spennende breområder som også byr på gode topptur- og puddermuligheter. I Nuvsvåg kan du spenne på deg skiene og gå direkte fra hytta, eller velge «ski by car» – den neste randoneeopplevelsen er uansett rett i nærheten!

Bli kjent med turene i området

1

Kollaren (958 moh.): Majestetiske Kollaren strekker seg 958 meter opp fra havet med bratt, teknisk terreng i mellompartiet og fenomenale pudderforhold på platået som brer seg ut fra toppen. Lunsjen nytes til en utsikt som tar pusten fra deg. Turen tar totalt cirka fire timer og har moderat vanskelighetsgrad.

2

Midtfjellet (500 moh.): Midtfjellet ligger innerst i Nuvsfjorden og passer både nybegynnere og erfarne skikjørere. Turens varighet er cirka tre–fire timer i svært kurant terreng. Du går fra veien og har jevn stigning mot toppen langs en bred fjellrygg. Du finner gode steder å droppe ned mot Fjorddalen langs hele ryggen, en nedkjøring som ofte byr på svært fin pudderkjøring. Etter nedfarten må du påregne 30–60 minutters gange på ski tilbake til bilen.

3

Øksfjordjøkulen (1144 moh.): Europas nordligste fastlands isbre er et fantastisk turmål med suveren skikjøring som kan nås fra tre ulike utgangspunkt; Tverrfjord, Fjorddalen og Sørbotndalen. Samtlige turer byr på et relativt flatt parti som må forseres før stigningen tar til. Nedfartene har stabile snøforhold med fantastisk pudderkjøring. I disse områdene er det også tradisjonelt gode sommerskimuligheter til midten av juni. Turene vil ha varighet på seks–ti timer, avhengig av rutevalg og egen form. Vanskelighetsgrad moderat til krevende. To toppunkt på Øksfjordjøkulen er markert i kartet, avhengig av hvilken dal du entrer breen fra.

4

Svartfjellet (1147 moh.): Med varighet på syv–ni timer og mye traversering når du spiser høydemetre, krever denne turen god kondisjon og utholdenhet. Ved veiens ende tar du skiene fatt og går rundt Myrnesfjellet til Brattnesdalen. Herfra traverserer du de drøye 1000 høydemeterne til toppen av Svartfjellet. I tillegg til majestetisk utsikt fra toppen får du også en drøy kilometers pudderkjøring når nesa vendes nedover. Turen har moderat vanskelighetsgrad.

Tre mennesker raster i snødekt fjell. Foto.
Lunsj i det fri
Nistemat inntas på vei mot Svartfjellet. Belønningen for strevet på vei opp er mer enn 1000 høydemeters pudderkjøring ned igjen. Denne turen anbefales!
Tre mennesker på skitur i snødekt fjell. Foto.
På Finnmarks tak
Flere av toppene i Nuvsvåg er relativt lett tilgjengelige og kan nås på mellom to og fire timer

Nyttig å vite

Utfordrende terreng, skiftende vær og minustemperaturer er gull når du skal på randonee topptur på ski, men det er viktig at du er bevisst på utfordringene slike forhold kan medføre. Sjekk alltid snøskredvarselet før du starter, lær deg fjellvettreglene, skaff informasjon om turmålet og planlegg turen godt etter vær og forhold. Husk også alltid å gjør deg kjent med- og test skredsøker og annet sikkerhetsutstyr før avgang.

Les mer om sikkerhet og turvett her

Vi har dessverre ikke eget utstyr for randonee til utleie, men kan være behjelpelige med å formidle kontakt til aktører i Alta som leier ut. Spør oss gjerne ved behov for vår hjelp!

Etter endt tur kan du henge fra deg utstyr og klær til tørk i ett av våre to tørkerom. Her er det også mulig å oppbevare ski om ønskelig.

Kle deg i:

Ullundertøy; trøye, sokker, longs, (boxer, BH)

Tykkere ull som mellomlag

Vindtett jakke og bukse

Lue, hals, hansker eller vindvotter med ullvotter inni

Utstyr:

Fjellski eller randonéeski, feller, støvler og staver, eller snowboard, støvler, truger og staver

Sender og mottaker, på kropp

Hjelm og alpinbriller

Sekk (minst 40 liter) med spade og søkestang, rikelig mat og drikke, noe søtt for rask energi, nødproviant.

Ekstra klær (pakkes vanntett): ulltrøye, ullvotter/vindvotter, sokker, varmeplagg i dun eller ull

Sitteunderlag

Førstehjelpsutstyr med sportstape

Multiverktøy, ståltråd og duct-tape

Mobiltelefon

Kart, kompass og kartmappe, ev. GPS

Solbriller og solkrem

Hodelykt – det blir tidlig mørkt om vinteren

Turgruppa må ha med:

Liggeunderlag

Vindsekk

Liten sovepose

Vi kan tilby transport til startpunkt for ønsket turmål, både på land og til vanns. Spør oss gjerne om transportmulighetene!

Dersom du ønsker å gå med en lokalkjent guide kan vi være behjelpelige med dette. Spør oss gjerne om guidede toppturer!

Vei langs sjø og fjell. Foto.
Planlegg turen hit
Nuvsvåg er omkranset av vill og frodig natur ved Lopphavet. Nærmeste flyplass ligger i Alta, og flyturen fra Gardermoen tar cirka 1 time og 50 minutter. Fra Alta gjøres siste del av reisen med buss eller bil og ferge.

Gjør deg klar for din neste tur